Pytanie 1
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Do dróg technologicznie nieskazitelnych należy zakwalifikować drogę
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Kawior serwuje się jako
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Temperatura wnętrza upieczonej szynki mierzona przez 2 minuty powinna osiągać co najmniej
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Przy przygotowywaniu kremu beżowego, białka powinno się
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Jakie warzywo zawiera karoten?
Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?