Pytanie 1
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Jaką wartość ma koszt jednostkowy obiadu z 5% ryczałtem na przyprawy, jeśli całkowity koszt 60 obiadów (bez ryczałtu) wynosi 600,00 zł?
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Zakup 15 kg świeżej ryby kosztuje 144 zł. W trakcie jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 kg odpadów poprodukcyjnych. Jaką wartość ma koszt jednostkowy 1 kg filetów rybnych?
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Kiedy używa się kutra?
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?