Pytanie 1
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
W restauracji zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami zakładu są stali goście. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby utrzymać ceny serwowanych potraw oraz zyski na tym samym poziomie?
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
W diecie redukcyjnej, w której ogranicza się substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego, zabronione jest przyjmowanie
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Zgniły, kwaśny i zjełczały aromat, porowata tekstura pokryta ciemnobrązową, śluzowatą powłoką, wzrost pH. Takie zmiany mają miejsce w wyniku niewłaściwego przechowywania
Do przetworów konserwowanych za pomocą cukru należy zaliczyć
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?