Pytanie 1
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Kisiel truskawkowy - surowce |
---|
Truskawki |
Woda |
? |
Cukier |
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Kisiel truskawkowy - surowce |
---|
Truskawki |
Woda |
? |
Cukier |
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
W skład jakich substancji chemicznych wchodzą aminokwasy?
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Proces obróbki cieplnej, znany jako grillowanie, polega na
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Czym jest podlaski sękacz?
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal