Pytanie 1
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Garnirowanie to metoda
Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza jest
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Czy kuchnia góralska jest znana
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się