Pytanie 1
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do dróg technologicznie nieskazitelnych należy zakwalifikować drogę
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
Kucharz powinien przygotować 600 porcji zupy
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Zupy specjalne należy serwować
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.