Pytanie 1
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |
Do podgrzewania produktów należy używać
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Przechowywanie mięsa na krótki czas powinno odbywać się w następujących warunkach:
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
System jakości zdrowotnej produktów spożywczych GMP nie odnosi się
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Jaką wartość energetyczną posiada 100 g filetów z dorsza po grecku, jeśli wiadomo, że filet zawiera 10,5 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Czym są dipy?
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Jak należy serwować zupę krem z dyni?