Pytanie 1
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Jak powinien być podany kompot francuski?
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Jaką ilość wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml), gdy 100 g mleka pełnego ma 118 mg Ca, 138 mg K oraz 44 mg Na?
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Proszę przygotować zestaw dań: zupa kalafiorowa, paprykarz, ryż sypki, sałata zielona z śmietaną, sorbet truskawkowy. Jaka jest prawidłowa sekwencja, w której powinny być zrealizowane te dania?
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
Farsz do kołdunów tworzy się
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?