Pytanie 1
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Gdzie można znaleźć chlorofil?
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Zgniły, kwaśny i zjełczały aromat, porowata tekstura pokryta ciemnobrązową, śluzowatą powłoką, wzrost pH. Takie zmiany mają miejsce w wyniku niewłaściwego przechowywania
Kasza jaglana pochodzi z
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Oblicz koszt kieliszka likieru kawowego o pojemności 50 ml. Cena zakupu netto butelki likieru o pojemności 0,5 l wynosi 36,00 zł. Marża na alkoholowe napoje w tym lokalu to 150%, a VAT to 22% (zaokrąglij cenę do pełnych złotych).
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?