Pytanie 1
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż zakres temperatur przechowywania szpinaku.
Grupa warzyw | Zakres temperatur przechowywania | |
---|---|---|
A. | Inne | 2÷3°C |
B. | Liściowe | 0÷1°C |
C. | Owocowe | 6÷8°C |
D. | Cebulowe | -2÷0°C |
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Co określa typ mąki?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Do czego używa się Steamery?
W trakcie przechowywania jaj
Laktoza jest typem cukru
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
W 250 g porcji naleśników z serem zawartość masy serowej wynosi 100 g. Jaką wartość energetyczną ma ta porcja, jeśli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal, a 100 g masy serowej 133 kcal?
Beszamel stanowi sos
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć