Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przygotowania podprawy zacieranej, mąkę trzeba
Zupy specjalne należy serwować
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
Schab stanowi część półtuszy
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie
Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników | ||
---|---|---|
Rodzaj pracy | KOBIETY | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 8 kg | 12 kg |
Praca dorywcza | 14 kg | 20 kg |
Rodzaj pracy | MĘŻCZYŹNI | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 12 kg | 30 kg |
Praca dorywcza | 20 kg | 50 kg |
W wykazie składników do sporządzania majonezu, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, brakuje
Wykaz składników do sporządzania majonezu | |
---|---|
? | |
żółtko | |
sok z cytryny | |
musztarda | |
sól, pieprz, cukier |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość ma koszt jednostkowy obiadu z 5% ryczałtem na przyprawy, jeśli całkowity koszt 60 obiadów (bez ryczałtu) wynosi 600,00 zł?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Suflet powinien być serwowany