Pytanie 1
Jakie właściwości posiada patison?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie właściwości posiada patison?
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
Jakie produkty należy składować w magazynach o minimalnej wilgotności?
Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Czym są dipy?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Kasza jaglana pochodzi z
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Medalion jest daniem
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?