Pytanie 1
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.
Surowiec | Zawartość w 100 g | ||
---|---|---|---|
Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | |
chleb żytni razowy | 4,7 | 1,2 | 41,6 |
szynka wędzona gotowana | 23 | 34 | 0 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
pomidor | 0,9 | 0,6 | 5,2 |
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Jakie sztućce są odpowiednie do serwowania musów?
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Według zasad systemu HACCP, w celu oczyszczania ścieków w lokalu gastronomicznym, należy zastosować
Jak powinien być podany kompot francuski?
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Kasza pęczak wytwarzana jest
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?