Pytanie 1
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
| Substancje dodatkowe |
|---|
| jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Filetując, można uzyskać cztery filety z
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
| Surowce i półprodukty | Normatyw |
|---|---|
| Mąka pszenna | 300 g |
| Mleko | 200 ml |
| Drożdże | 20 g |
| Cukier | 30 g |
| Jaja | 2 szt. |
| Sól | 1 g |
| Olej | 250 ml |
| Cukier puder | 30 g |
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
| Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
|---|---|
| Cukier trzcinowy | |
| Napar kawowy | |
| ? | |
| Bita śmietana | |
Botwinę powinno się serwować
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Na którym rysunku w naczyniu z wodą znajduje się jajo najświeższe?

Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Marynaty są efektem konserwacji surowca
Jaki czynnik wpływa na utratę jędrności surówki z białej kapusty?
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Ile porcji gulaszu o masie 100 gramów można przygotować z 10 kg mięsa, jeśli straty masy podczas duszenia wynoszą 30%?
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.