Pytanie 1
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
GHP to system zarządzania, który nie obejmuje procesów
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Osoba zraniona, której rany są zanieczyszczone ziemią lub kurzem, powinna bezwzględnie
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Jakie urządzenie powinien wybrać kucharz do przygotowania 5 porcji zupy krem?
Do przygotowania ciasta na leniwe pierogi potrzebne są jajka, mąka pszenna oraz
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Suflet powinien być serwowany
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas