Pytanie 1
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
Garnirowanie to metoda
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Kuchnia staropolska jest znana
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
W pszennej mące obecne są białka:
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Higrometr to instrument używany do pomiaru
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?