Pytanie 1
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas urządzania miejsca pracy z użyciem komputera, należy zapewnić, aby odległość wzroku pracownika od ekranu monitora wynosiła co najmniej
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
Karta kalkulacyjna - fragment | |
---|---|
Nazwa surowca | Wartość [zł] |
Koszt surowca | 13,12 |
Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
Podatek VAT | 0,45 |
Cena gastronomiczna brutto | ? |
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
Zakup 15 kg świeżej ryby kosztuje 144 zł. W trakcie jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 kg odpadów poprodukcyjnych. Jaką wartość ma koszt jednostkowy 1 kg filetów rybnych?
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Filetując, można uzyskać cztery filety z
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Największą zawartość cholesterolu ma
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
Do opiekania dań używa się
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Najwięcej tłuszczu znajduje się w mięsie
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wysokość powinno mieć miejsce pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym według zasad ergonomicznych?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?