Pytanie 1
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Beszamel stanowi sos
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Do przygotowania ciasta na leniwe pierogi potrzebne są jajka, mąka pszenna oraz
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
W obszarze przygotowania surowców należy
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Wskaż optymalne warunki przechowywania produktów zbożowych.
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0-4°C | ok. 60% |
B. | 0-4°C | ok. 95% |
C. | 10-14°C | ok. 60% |
D. | 10-14°C | ok. 95% |
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
Zastosowanie materiałów wtórnych to
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Art. spożywcze (na 100g części jadalnych) | Tłuszcze ogółem [g] | NNKT [g] | Cholesterol [mg] | |
---|---|---|---|---|
I | Sardynka | 9,6 | 4,10 | 80 |
II | Śledź | 10,7 | 7,24 | 64 |
III | Makrela | 11,9 | 7,28 | 75 |
IV | Łosoś | 13,6 | 10,31 | 70 |
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane