Pytanie 1
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
Surowiec | Ilość |
---|---|
Śmietanka 30% | 800 ml |
Cukier puder | 100 g |
Kakao | 30 g |
Rodzynki | 100 g |
Płatki migdałowe | 75 g |
Bezy | 100 g |
Cukier wanilinowy | do smaku |
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Jaką metodę należy wykorzystać do napowietrzania mąki?
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Laktoza jest typem cukru
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Pierwsza pomoc dla osoby, która doznała zatrucia tlenkiem węgla, powinna przede wszystkim polegać na
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Czy kuchnia góralska jest znana
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Czego używa się do cyrkulacji temperatury?
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Pracownik jednostki zajmującej się żywieniem zbiorowym doświadczył porażenia prądem. Co powinno być zrobione w pierwszej kolejności?
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału