Pytanie 1
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Część jadalna rośliny to korzeń
Która przyprawa dodana do ryżu sprawia, iż zyskuje on pomarańczowe zabarwienie?
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Jakie przyprawy powinno się używać do doprawienia sosu beszamelowego?
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Czym jest skrót GMP?
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Kucharz z zranionym palcem, na którym występują zmiany ropne i zajmuje się przygotowaniem surówek, może stanowić źródło zakażenia dla konsumentów?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura