Pytanie 1
Botwinę powinno się serwować
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Botwinę powinno się serwować
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Dipy to rodzaj sosów
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
---|---|---|---|
380 | 3 | 270 | 65 |
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Kaszami o dużych ziarnach są
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Podczas zagęszczania zupy przy użyciu zasmażki
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Na podstawie danych z tabeli określ zawartość białka w 1 porcji medalionów cielęcych.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję medalionów cielęcych [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Cielęcina | 150 | 20 |
2. | Mąka pszenna | 2 | 10 |
3. | Smalec | 10 | - |
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Mleko | 200 ml |
Drożdże | 20 g |
Cukier | 30 g |
Jaja | 2 szt. |
Sól | 1 g |
Olej | 250 ml |
Cukier puder | 30 g |
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Białka z jaj używa się do przygotowywania