Pytanie 1
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
Szybkie zanurzenie surowca w wrzącej wodzie lub gorącej parze w celu zneutralizowania enzymów i ułatwienia usunięcia skórki, to
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Kawior serwuje się jako
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Na podstawie danych z tabeli ustal zawartość węglowodanów w śniadaniu ucznia.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję śniadania ucznia [g] | Zawartość węglowodanów w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Mleko | 250 | 4 |
2. | Bułka pszenna | 100 | 60 |
3. | Ser topiony | 50 | 2 |
4. | Pomidor | 50 | 4 |
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Ile wapnia dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa