Pytanie 1
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Kluczowym punktem, który należy obserwować podczas przygotowywania udek nadziewanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
W strefie higienicznej obiektu gastronomicznego przeprowadza się
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Medalion jest daniem
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Aby zagęścić jedną porcję zupy, potrzebujemy 4 gramy mąki ziemniaczanej. Ile mąki jest potrzebne do przygotowania 50 porcji zupy?
Narodowy napój orzeźwiający Rosji, przygotowywany z chleba żytniego z dodatkiem drożdży oraz cukru to
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
Przygotowując tradycyjne gołąbki, trzeba wykorzystać: kapustę białą, mięso mielone mieszane oraz
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Wskaż artykuł, dla którego określono idealne warunki oraz czas przechowywania?
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?