Pytanie 1
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Suflet serowy powinien być serwowany
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Jaka temperatura jest wymagana do przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze?
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Resztki talerzowe powinny być składowane
Aby przygotować frytki, należy wybrać odpowiednie ziemniaki
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Suflet owocowy do spożycia powinien być serwowany