Pytanie 1
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
Do przygotowania ciasta na leniwe pierogi potrzebne są jajka, mąka pszenna oraz
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Część jadalna rośliny to korzeń
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Osoba zraniona, której rany są zanieczyszczone ziemią lub kurzem, powinna bezwzględnie
Stary chleb razowy można wykorzystać
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Suflet serowy powinien być serwowany
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Do przygotowania podprawy zacieranej, mąkę trzeba
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Laktoza jest typem cukru
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?