Pytanie 1
Zastosowanie materiałów wtórnych to
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zastosowanie materiałów wtórnych to
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej ustal cenę gastronomiczną 1 porcji koktajlu.
Karta kalkulacyjna koktajlu | ||||
---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 10 porcji [l] | Cena 1l [zł] | Wartość [zł] |
1. | Woda mineralna | 0,50 | 2,00 | |
2. | Wino białe stołowe | 0,50 | 30,00 | |
3. | Razem | x | x | |
4. | Marża 200% | x | x | |
5. | Razem 10 porcji | x | x | |
6. | Cena gastronomiczna 1 porcji | x | x |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie
Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników | ||
---|---|---|
Rodzaj pracy | KOBIETY | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 8 kg | 12 kg |
Praca dorywcza | 14 kg | 20 kg |
Rodzaj pracy | MĘŻCZYŹNI | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 12 kg | 30 kg |
Praca dorywcza | 20 kg | 50 kg |
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Który z wymienionych zbiorów zawiera przyprawy, które powinny być ograniczone w potrawach przeznaczonych do diety niskokalorycznej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta