Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Jak powinien być podany kompot francuski?
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
Kawa serwowana w szerokich filiżankach z uchwytem, tworząca z ciepłym mlekiem trójwarstwowy napój, to kawa
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Kaszami o dużych ziarnach są
Jaki dodatek skrobiowy wykorzystuje się do jaj poszetowych?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Kluczowym punktem, który należy obserwować podczas przygotowywania udek nadziewanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Kucharz z zranionym palcem, na którym występują zmiany ropne i zajmuje się przygotowaniem surówek, może stanowić źródło zakażenia dla konsumentów?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Proces wyrabiania ciasta przeprowadza się podczas wytwarzania
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
W sytuacji, gdy pracownik traci przytomność, najpierw powinno się
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?