Pytanie 1
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Zupę cebulową krem powinno się serwować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
Mruganie to metoda kulinarna
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Najdłuższym czasem przechowywania w idealnych warunkach odznaczają się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.