Pytanie 1
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Jakiego rodzaju ciasto potrzebuje wcześniejszego przygotowania zarówno ciasta bazowego, jak i ciasta maślanego?
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Jaką ilość wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml), gdy 100 g mleka pełnego ma 118 mg Ca, 138 mg K oraz 44 mg Na?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Część jadalna rośliny to korzeń
Który produkt żywnościowy nie zawiera cholesterolu?
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Chalazy są składnikiem strukturalnym
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.