Pytanie 1
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
W skład jakich substancji chemicznych wchodzą aminokwasy?
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Część jadalna rośliny to korzeń
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?