Pytanie 1
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Niebieski kolor półsurówki z czerwonej kapusty oznacza, że nie wprowadzono do niej
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
W diecie redukcyjnej, w której ogranicza się substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego, zabronione jest przyjmowanie
Botwinę powinno się serwować
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Paprykarz z kurczaka to danie
Osoba zraniona, której rany są zanieczyszczone ziemią lub kurzem, powinna bezwzględnie
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Przygotowując sztufadę wołową, co należy wykorzystać do szpikowania mięsa wołowego?
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
W obszarze przygotowania surowców należy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Laktoza jest typem cukru
Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?