Pytanie 1
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Kuchnia staropolska jest znana
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Przy sporządzaniu konfitur owoce powinny być
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Mąka dostarcza
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
Czy kuchnia góralska jest znana
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Zupę cebulową krem powinno się serwować