Pytanie 1
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Przygotowując tradycyjne gołąbki, trzeba wykorzystać: kapustę białą, mięso mielone mieszane oraz
Czym jest tartinka?
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są 3 części wagowe mąki, 2 części wagowe tłuszczu oraz 1 część wagowa cukru. Jaką ilość tłuszczu i cukru należy odważyć, jeżeli użyto 18 kg mąki?
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Resztki talerzowe powinny być składowane
Kazeina to białko, które można znaleźć
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?