Pytanie 1
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Jakie właściwości ma świeża ryba?
Jaką metodę należy wykorzystać do napowietrzania mąki?
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Jaki czynnik wpływa na utratę jędrności surówki z białej kapusty?
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?