Pytanie 1
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Który z deserów wymaga użycia żelatyny do stężenia?