Pytanie 1
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Befsztyk powinien być przygotowywany
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Jakie sztućce są odpowiednie do serwowania musów?
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
Ile gramów węglowodanów należy zjeść, aby uzyskać 400 kcal energii?
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Jaka temperatura jest wymagana do przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
W celu opiekania produktów, należy używać
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?