Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Gdzie można znaleźć chlorofil?
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
W przedstawionym systemie technologicznym, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, należy zaplanować
System technologiczny sporządzania potraw mięsnych | |||||
---|---|---|---|---|---|
Dostawa mięsa | Magazynowanie w chłodni | ? | Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie | Schładzanie, odgrzewanie | Wydawanie potraw |
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Jaki czynnik wpływa na utratę jędrności surówki z białej kapusty?
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej