Pytanie 1
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Jaka jest najmniejsza masa naczynia z potrawą, do którego transportowania, ustawiania oraz przenoszenia konieczna jest pomoc innej osoby, zgodnie z zasadami BHP w gastronomii?
Mruganie to metoda kulinarna
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
Który z deserów wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Owocami długo trwałymi są
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Najwięcej tłuszczu znajduje się w mięsie
Jakie produkty należy składować w magazynach o minimalnej wilgotności?
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Jakie procesy zaliczają się do obróbki wstępnej podczas przygotowywania surówki?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Zupę cebulową powinno się podawać
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni