Pytanie 1
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Suflet serowy powinien być serwowany
Sery określane jako włoskie to jakie?
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
W okresie zimowym oraz wiosennym najwięcej przyswajalnej witaminy C występuje
Która z grup zawiera jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego?
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Kluczowym punktem, który należy obserwować podczas przygotowywania udek nadziewanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
Podczas urządzania miejsca pracy z użyciem komputera, należy zapewnić, aby odległość wzroku pracownika od ekranu monitora wynosiła co najmniej
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na: