Pytanie 1
Proces HACCP w trakcie produkcji majonezu obejmuje
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Proces HACCP w trakcie produkcji majonezu obejmuje
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Kiedy używa się kutra?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Befsztyk powinien być przygotowywany
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Aby przygotować frytki, należy wybrać odpowiednie ziemniaki
W okresie zimowym oraz wiosennym najwięcej przyswajalnej witaminy C występuje
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Jaka temperatura jest wymagana do przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto