Pytanie 1
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Kiedy używa się kutra?
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
W 250 g porcji naleśników z serem zawartość masy serowej wynosi 100 g. Jaką wartość energetyczną ma ta porcja, jeśli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal, a 100 g masy serowej 133 kcal?
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Kucharze pracujący w placówkach zbiorowego żywienia, według aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia, powinni poddawać się regularnym badaniom lekarskim co
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?