Pytanie 1
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
Zrazy nadziewane powinny być klasyfikowane jako potrawy
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Medalion jest daniem
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Sery określane jako włoskie to jakie?
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany