Pytanie 1
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Paprykarz z kurczaka to danie
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Medalion jest daniem
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie wykonuje oddechu i ma niewyczuwalny puls, najpierw należy
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
GHP to system zarządzania, który nie obejmuje procesów
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Niebieski kolor półsurówki z czerwonej kapusty oznacza, że nie wprowadzono do niej
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?