Pytanie 1
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kazeina to białko, które można znaleźć
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
Jakie jest zastosowanie białka jaj w cieście biszkoptowym?
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
Oblicz, ile fasolki szparagowej należy przygotować do przygotowania 5 porcji dania, jeśli do 2 porcji potrzeba 260 g?
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?