Pytanie 1
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Wynik: 6/40 punktów (15,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Paprykarz z kurczaka to danie
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Jak powinien być podany kompot francuski?
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile porcji napoju można uzyskać z 8 opakowań soku, z których każde ma pojemność 1,5 l, jeżeli do przygotowania 1 porcji napoju potrzeba 200 ml soku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę cebulową powinno się podawać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego rodzaju ciasto potrzebuje wcześniejszego przygotowania zarówno ciasta bazowego, jak i ciasta maślanego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kaszami o dużych ziarnach są
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Brak odpowiedzi na to pytanie.