Pytanie 1
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Zupę cebulową powinno się podawać
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Ile porcji napoju można uzyskać z 8 opakowań soku, z których każde ma pojemność 1,5 l, jeżeli do przygotowania 1 porcji napoju potrzeba 200 ml soku?
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
Który produkt żywnościowy nie zawiera cholesterolu?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?