Pytanie 1
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Warzywa powinno się kroić na desce
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Jaka powinna być masa porcji kremów i musów?
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Ile czasu zajmie kuchennemu pomocnikowi mechaniczne obrabianie 420 kg ziemniaków? Wydajność katalogowa urządzenia do mycia i obierania wynosi 180 kg/h?
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Warzywa bogate w karoten powinny być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Osmoza występuje w trakcie
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Jakie właściwości posiada patison?
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Jaka jest najmniejsza masa naczynia z potrawą, do którego transportowania, ustawiania oraz przenoszenia konieczna jest pomoc innej osoby, zgodnie z zasadami BHP w gastronomii?
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
Karta kalkulacyjna - fragment | |
---|---|
Nazwa surowca | Wartość [zł] |
Koszt surowca | 13,12 |
Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
Podatek VAT | 0,45 |
Cena gastronomiczna brutto | ? |
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?