Pytanie 1
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
Karta kalkulacyjna - fragment | |
---|---|
Nazwa surowca | Wartość [zł] |
Koszt surowca | 13,12 |
Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
Podatek VAT | 0,45 |
Cena gastronomiczna brutto | ? |
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Farsz do kołdunów tworzy się
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza jest
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
W trakcie przechowywania jaj
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę