Pytanie 1
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Zboża mają działanie zakwaszające na ludzki organizm, ze względu na wysoką zawartość w nich
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czym są dipy?
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Higrometr to instrument używany do pomiaru
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
W restauracji zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami zakładu są stali goście. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby utrzymać ceny serwowanych potraw oraz zyski na tym samym poziomie?
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?