Pytanie 1
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Befsztyk powinien być przygotowywany
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Efektywna gospodarka żywnością to
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu